Aricole Juridice

Aricole Juridice, servicii juridice, avocat online, casa de avocatura, avocat

Amenzi pentru jigniri pe Facebook

Judecatoria Fagaras a statuat, prin sentinta civila 1323/2015, faptul ca Facebook este considerat spatiu public si jignirile facute la adresa altuia in acest mediu poate fi sanctionata cu amenda pana la 1.000 de lei, in conformitate cu prevederile Legii 61/91, in aticolul 2 pct 1:
Art. 2 Constituie contraventie savarsirea oricareia dintre urmatoarele fapte, daca nu sunt comise in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni: 1. savarsirea in public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenintari cu acte de violenta impotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natura sa tulbure ordinea si linistea publica sau sa provoace indignarea cetatenilor ori sa lezeze demnitatea si onoarea acestora sau a institutiilor publice;
In speta solutionata de judecatorie, o persoana dintr-o comuna a judetului Brasov a postat pe Facebook o serie de jigniri la adresa unor politisti din localitate. Desi acesta nu folosea numele real in profilul sau, politistii l-au identificat dupa poze si clipurile postate si l-au sanctionat cu amenda. Contestatia i-a fost respinsa de Judecatoria Fagaras, aceasta mentinand amenda dispusa prin procesul - verbal.”
De altfel, si Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a pronuntat in acelasi sens, apreciind ca “ reteaua de socializare Facebook nu poate echivala, sub aspectul controlului mesajelor difuzate, cu o casuta postala electronica. Profilul sau personal pe Facebook, chiar daca este accesibil doar prietenilor, adica unui grup restrans de persoane, tot public este, oricare dintre «prieteni» putand distribui informatiile postate de titularul paginii"
In concluzie, inainte de a adresa jigniri la adresa altora pe Facebook, luati in considerare faptul ca ati putea fi sanctionati cu amenda de pana la 1.000 de lei.
Noutati RCA si CASCO - Ghid pentru protejarea drep...
VANZAREA DE AUTOVEHICULE. PROCEDURA SIMPLIFICATA L...

Comments

 
No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Joi, 21 Martie 2019